×
×

NYA GATAN

Erik Jarlöv
Uppdragsansvarig

Erik Jarlöv

VD & Partner
Arkitekt SAR/MSA

+46 (0)708 277 704 / erik@urbandesign.se

Team: Helena Glantz, Jesus Azpeitia, Sanna Fogelvik, Maja Knochenhauer

Projektinformation

Kund
SVEAFASTIGHETER bostad
Plats
Nacka
Status
Samråd 2016-2019

Vi har utvecklat ett bostadskvarter i centrala Nacka. Social hållbarhet, grönska och bostadskvaliteter har varit ledord i gestaltningsarbetet. På taket finns en gemensam terrass för hela kvarteret. Övriga tak täcks med solceller. Alla de fyra trapphusen har dagsljus och direktkoppling till både gata, innergård och två garageplan under mark. På gården finns träd, kryddodling och en gemensam uteplats. En bred portik ger den som går förbi en glimt av den grönskande innergården.

 

Lägenheterna är yteffektiva, välplanerade och ljusa. De flesta lägenheter är genomgående med utblick åt både gatan och gården. Mot gatan utgörs fasadöppningarna av fullhöga balkongdörrar. Alla lägenheter har balkong, fransk balkong eller uteplats.

 

Husvolymerna hålls samman av kontinuerliga balkonger med ett utanpåliggande skikt av vajrar och metallnät. Detta fungerar både som ljusgenomsläppliga balkongräcken och som spaljéer för klätterväxter och annan grönska. Nätets utbredning växlar i omfattning längs fasadernas sträckning och skapar möjligheter för de boende att ta sig an balkongerna på sina egna sätt.  Vid takfoten mot gatan anläggs växtbäddar som även ger möjlighet för grönska att klättra ned längs fasaden. De grunda och transparenta balkongerna samverkar med gaturummet och det yttre skiktet av nät och grönska adderar ett extra lager och skapar liv och djup i fasaderna.