×
×

Funkia

Michael Lee Dudley
Uppdragsansvarig

Michael Lee Dudley

Operativ Chef & Partner
Arkitekt SAR/MSA

+46 (0)723 959 391 / michael@urbandesign.se

Team: Lotten Wahledow och Agneta Pettersson

Projektinformation

Kund
Funkia
Plats
Stockholm
Status
Färdigställt
Fotograf / Bildbyrå
Robin Hayes

Funkia har vuxit kraftigt de senaste åren och under pandemin insåg de behovet av nya lokaler som bättre passade deras verksamhet.

Urban Design påbörjade arbetet med att hålla workshops tillsammans med teamet för att konkretisera behov och utveckla en idé om Funkias eget framtida arbetssätt baserat på värdeorden ”laget” och ”ett ansvar gentemot varandra”. En uteplats som ”experimentverkstad” i anslutning till lokalen, och plats för anläggnings- och skötselteamets (Studio Grön) utrustning, verktyg och bilar var nya behov som identifierats under arbetets gång.

Detta arbete resulterade i ett lokalprogram – en beskrivning av de krav och önskemål som blev underlag för ett lokalsök. Den lokal som till slut valdes blev takvåningen i  Stockholm New 04. Den uppfyllde kraven med två generösa takterrasser, en panoramautsikt över södra Stockholm, generöst med dagsljus och med utrymme för samarbeten, umgänge, eget arbete och ett stort garageutrymme för Studio Grön att rengöra och förvara sina verktyg och bilar.

Materialet och återbruk blev viktiga ledord i gestaltningen av lokalerna. Vi har jobbat med olika material snarare än färg. Exempelvis har betong och trä fått utgöra en viktig del av lokalens ytskikt. Lokalens öppna ytor har fått ett golvskikt av betong som kombinerats med väggar beklädda av furuplywood i den centralt placerade öppna ateljén. Ambitionen har varit att skapa en ateljékänsla samt en robust och tålig miljö. Funkia ville återanvända så mycket av deras befintliga möbler som möjligt. De flesta av möblerna fick därför följa med och många armaturer har byggts om för att bättre passa de nya lokalerna i stället för att köpa nya. Några nya element är platsbyggda, såsom soffan som består av resttyger i samlingsytan i anslutning till pentryt och bokhyllan i biblioteket.

”Idag är det få hos oss som väljer att jobba hemma, vilket för mig är ett tydligt tecken på att vi har en kontorsmiljö som medarbetarna trivs i. Den är ljus, har en bra ljudmiljö och det finns utrymme för socialt umgänge eller om du har behov av att gå undan. Genom en gedigen förankringsprocess internt, där medarbetarna fick chansen att påverka, har det landat i något väldigt bra och där vi trivs” säger Anna Åkerberg, landskapsarkitekt på Funkia.

Läs även artikeln om projektet ”Med återbruk som utgångspunkt”